Meditálni kötelező!

 

Meditálj-e azon, hogy meditálj-e? 

Az öröm, a megelégedés és a boldogság csak röpke pillanatokra vendégünk ez életben vagy valami egészen más a forrásuk, mint aminek hisszük? 

Miért lehetséges számodra is, hogy elsajátíts valós meditációs technikákat?  

Merre indulj tovább ha kiterjesztenéd meglevő gyakorlataid lehetőségeit? 

Megvan az a pillanat, amikor NEM HIÁNYZIK SEMMI?  

Boldog vagy és elégedett, természetesen kapcsolódsz a körülötted levő világgal. Minden pont annyira érdekel, amennyire abban a pillanatban szükséges, Tehát jelen vagy! 

Aztán kizökkensz! Talán képes vagy gyorsan megnyugodni, de az is lehet, hogy megijedsz, mert úgy érzed megszakadt a kapcsolatod a gyönyörteli állapottal! 

Szíved szorul össze, ha arra gondolsz, mennyi idő telik majd el, míg újra átélheted.  

Még az is megfordulhat a fejedben, hogy mi van, ha soha többé nem jön vissza és örökké elveszítetted, többé nem leszel „olyan boldog”! 

Tudod magadról, hogy mennyire vagy képes az örömre? 

Az igazi önismeret jóval több, mint szokásaid, vagy sérelmeid és félelmeid ismerete.

Az igazi önismeret folyamatos, életünk valós figyelme és annak teljes megismerésére való törekvés során szerzett képesség. 

Most ennél gondolatnál rögtön fejest is ugrok a mélyére, mert ott vár téged is egy fontos felismerés, ha megnyílsz rá! 

Amikor úgy érzed egy idilli állapotból „kizökkentél”, „megszakadt a kapcsolatod vele”, „elvesztetted azt” - akkor passzív helyzetben gondolod magadat, a külső és belső együtt-állások függvényében!  

Vajon valóban tehetetlenségre vagy ítélve? 

Persze hallottál már róla, hogy a boldogságunk első sorban rajtunk múlik, talán érzed is az igazságtartalmát, de hányszor sikerül valóban elérned - ott, akkor és úgy, ahol, amikor és ahogyan szeretnéd? 

Kőbe vésett törvényszerűség? 

A „boldogság röpke pillanat”, ezt már–már tényként fogadtuk el!  

Mintha az egész életünk az ellobbanó lángok kicsiholásáért zajló erőltetett menet vagy lóhalálában zajló hajtás lenne!  

Mintha húzná valaki az orrunk előtt azt a jutalomfalatot és ha nagyon sietünk, bele-bele szagolhatunk, de ennél jobban el nem érhetjük! 

Az én tapasztalatom is pontosan ilyesmi volt jó ideig! 

A teljességgel megélt élet lehetséges! 

Most nyugodt szívvel állítom, létezik, hogy megéld, amire vágysz! Sőt még olyan csúcsokra is eljuthatsz, amit most el sem tudsz képzelni! 

Az örömteli megelégedettség egyre többet és hosszabb ideig elérhetővé válhat számodra. Ehhez nincsen szükség semmire, csak megnyílásra.  

Igen-igen, könnyű mondani, tudom, de azt is, milyen csinálni. (Illetve nem-csinálni az ellenkezőjét!) 

Az elégedettség alapállapot, aminél a felszabaduló energia szabad áramlása (az öröm és boldogság érzete) - következmény.  

No de miért is lennél elégedett?  

Mielőtt még belemennél a mérlegelésbe és számolgatásba, gyorsan mondom...:  

semmiért, egyszerűen ha kellően megnyílunk, akkor az elégedettség oly átható állapotába kerülünk - csak azért, mert vagyunk -, hogy „elönt a boldogság”! 

Az örömre tehát képes vagy, ha ember vagy, és jár neked! Sőt ott ahol most ülsz, állsz stb., hozzá tudsz férni! De mi segíthet téged ebben? 

Miért lenne kötelező meditálni? 

A meditáció fogalmára sokféle meghatározás találhatsz, ami annak is köszönhető, hogy egy gyűjtőfogalom. Itt most induljunk ki abból, hogy a szó gyöke a „med”- latinul - közép. 

A középpontunk – központunk az a viszonyítási pont, ahonnan testi létünkből minden más tényezőt legpontosabban érzékelni tudunk. 

Egyensúlyba kerülsz - ez egy többdimenziós egyensúly -, ha képes vagy a „központodban lenni” - onnan figyelni, kiengedni, elfogadni, befogadni, kiáradni és visszatérni. Sőt képes lehetsz erejét kiterjeszteni. 

Ám ahogyan távolodik figyelmed tőle, akár egy belső késztetés, akár egy külső történés miatt, nő az esélye, hogy úgy érzékeled, mintha bent rekedtél volna „falaid” között, vagy mintha „magadon kívülre” estél volna és nem tudod, hogyan találj vissza. 

Központon kívüli létben, 

azt tapasztalod, hogy tévedsz (tévúton jársz), - félsz (félig máshol vagy), - kétségbeesel (mintha két helyen lennél egyszerre és nem tudod eldönteni hol is kéne lenned)! 

Fájdalmaid vannak, hisz falakat építesz, de a fal kemény és te ütközöl. Feszült, dühös, elveszett és elkeseredett leszel!  

És most figyelj! Ennek így kell lennie, sőt ez így van jól és még hálás is lehetsz érte, élvezheted is! Ha kíváncsivá tettelek, erről bővebben írok még itt:  

A meditációk fajtáiról, típusairól... 

Sok információ kering, sok módszer elérhető, de mielőtt elvesznél benne, vagy ha esetleg már úgy is érzed, hogy elmerültél, de valami nem stimmel a tapasztalataiddal, meg kell találd, hogy „MI AZ A MEDITÁCIÓ?”!  

Ha igazán azt akarod, hogy számottevő eredményekhez juss, pontosan kell tudnod mit is jelent maga a meditáció és arra kell használd, amire valóban való!   

Ha jól gyakorlod a „központból figyelmet”, elkerülhetetlen a teljesség megtapasztalása és a valós változás az életedben!  

Amíg még nem sikerül ezt megtapasztalnod, rá kell találnod, hogyan tudnál hatékonyabban gyakorolni! Mindenképpen működni fog nálad is! 

Kötelező, így írtam, pedig... 

e szó hallatán ritkán jön meg a kedved, bármibe belevágni, igaz? Valószínűleg az jut eszedbe, mi mindent erőltettek már rád így. Tehát ez egy szó azok közül, melyek legkevésbé vannak ínyedre. 

Úgy gondolom ideje megtisztítani szavainkat is, és valós jelentéseiket megtalálni, hogy jól essen azokat kiejteni, közvetlen megnyilvánulással!  

Használjuk tehát a „KÖTELEZŐ” szót úgy, ahogyan az élethez KÖT minden természetes működésünk!  

Így, ha meghozod a döntést, hogy teljességben akarsz élni, az önmagától elköteleződéssé fog válni!  

Te pedig természetesen hozod majd „gyümölcseit” teremtéseidnek és nemcsak a föld felett lebegve, de két lábbal a földbe „gyökerezve” is eláraszt a boldogság!   

 
Next
Next

A Sziget